هایپوسپادیاس در واقع نابجا بودن سوراخ مجرای ادراری و یا قرار گرفتن سوراخ مجرای آلت در زیر آن میباشد.
Hypospadias
هایپوسپادیاس یک نقص مادرزادی است که در آن سوراخ خروجی پیشابراه به جای نوک آلت تناسلی پسران، در سطح زیرین آن قرار گرفته است. پیشابراه لولهای است که ادرار را از مثانه به بیرون تخلیه میکند. هایپوسپادیاس یک بیماری شایع در نوزادان پسر است.
جهت مشاوره پزشکی با ما تماس بگیرید
جراحی در این ناهنجاری، شکل آلت تناسلی را نرمال میکند و سبب اصلاح ادرار کردن و امکان تولید مثل می شود.
علائم هایپوسپادیاس:
سوراخ پیشابراه نزدیک کلاهک آلت تناسلی تا کیسهی بیضه میتواند قرار گیرد.
معمولا آلت تناسلی به سمت پایین خمیدگی دارد.
برعکس حالت نرمال، پوست اضافه فقط در قسمت فوقانی آلت وجود دارد و فقط نیمهی بالایی آلت تناسلی با پوست ختنهگاه پوشانده شده است.
جهت جریان ادرار در این ناهنجاری به سمت پایین است.
علل ایجاد هایپوسپادیاس
علت قطعی بروز این ناهنجاری ناشناخته است ولی عوامل زیر را در بروز آن دخیل میدانند:
این عوامل شامل تاریخچهی فامیلی، ژنتیک، سن بارداری بالای ۳۵ سال مادر و قرار گرفتن در معرض مواد خاصی در دوران بارداری شامل هورمونها، آفت کشها و مواد شیمیایی – صنعتی میباشد.
عوارض عدم دخالت جراحی
اگر هایپوسپادیاس عمل نشود، ظاهر پنیس غیر طبیعی خواهد بود، مشکل در استفاده از توالت وجود خواهد داشت، کجی و انحنای غیر طبیعی آلت در هنگام نعوظ ایجاد خواهد شد و انزال دچار اختلال خواهد شد.
تشخیص بیماری
هایپوسپادیاس بر اساس معاینه فیزیکی توسط جراح کودکان تشخیص داده میشود.
زمانی که کودک هایپوسپادیاس دارد و بیضهها در کیسه لمس نمیشود، ظاهر دستگاه تناسلی غیرطبیعی است. این موارد را ابهام جنسی مینامیم که نیاز به اقدامات تشخیصی بیشتر و کاملتر برای تعیین دقیق جنسیت شیرخوار وجود خواهد داشت.
درمان
عمل جراحی این شیرخواران بین ۶ ماه تا یکسالگی انجام میشود که شامل صاف کردن انحنای آلت تناسلی و جابجا کردن سوراخ پیشابراه به مکان طبیعی خود است. قابل ذکر است که انجام ختنه در شیرخوار مبتلا به این عارضه، ممنوع است.
در هایپوسپادیاس خفیف امکان عمل جراحی در یک مرحله وجود دارد ولی در هایپوسپادیاس شدید معمولا عمل جراحی به صورت چند مرحلهای انجام میشود.
در اغلب بیماران نتیجهی عمل جراحی موفقیت آمیز است.
مهمترین عارضهی عمل جراحی، بروز فیستول پیشابراه است.