از یک منظر همه انسانها هموروئید دارند. هموروئیدها شبکههای وریدی مستقر در انتهای تحتانی روده بزرگ هستند که در زیر مخاط انتهای رکتوم یا دور مقعد قرار گرفتهاند. البته ما زمانی اصطلاح هموروئید را بکار میبریم که این وریدها متسع و متورم شده و یا به تعبیری واریسی میشوند، مثل واریس پا. هموروئید یا بواسیر به دو دستهی داخلی و خارجی تقسیم میشود. هموروئید داخلی در قسمت انتهایی راست روده و هموروئید خارجی در زیر پوست دور مقعد ایجاد میشود.
جهت مشاوره پزشکی با ما تماس بگیرید
علائم هموروئید یا بواسیر:
مهم ترین علامت بواسیر یا هموروئید داخلی خونریزی از دستگاه گوارش تحتانی موقع دفع مدفوع است. هموروئید داخلی در مراحل اولیه توسط بیمار غیر قابل لمس است و ممکن است به دلیل خونریزی در هنگام اجابت مزاج، به پزشک معالج خود مراجعه کند. البته در مراحل پیشرفته به دلیل بیرون زدگی از خروجی مقعد به علت بزرگ شدن بواسیر داخلی، خارش و درد ممکن است به آن اضافه شود. حتی ممکن است بیمار مختصری از بیاختیاری مدفوعی رنج ببرد. هموروئید خارجی به واسطه ی تورم اطراف مقعد، موقع شستشو با دست توسط بیمار قابل لمس است. همچنین به علت دستکاری موقع شستشو، ممکن است درد و زخم در آن ایجاد شود. اگر خون موجود در شبکه وریدی هموروئید خارجی لخته شود، به دلیل وجود شبکه عصبی حساس، درد بسیار شدیدی برای بیمار ایجاد میکند.
علت هموروئید یا بواسیر:
علل مختلفی را برای ایجاد بواسیر در افراد ذکر میکنند. از جمله می توان وجود یبوست مزمن، زور زدن بیش از حد موقع دفع و نشستن طولانی در دستشویی را نام برد. البته بعضیها اعتقاد دارند که تونوسیته و اسپاسم یا انقباض اسفنکتر داخلی در افراد میتواند باعث ایجاد هموروئید یا بواسیر شود. ضمنا کهولت سن هم به علت ضعف بافت همبند، به عنوان یکی دیگر از علل شکلگیری این بیماری عنوان میشود.
هموروئید در حاملگی:
هموروئید در ۳ ماههی آخر حاملگی شایعتر است. بعضی از خانمها بیماری هموروئید را برای اولین بار در طی حاملگی تجربه میکنند و اگر قبل از بارداری هم مبتلا به درجاتی از هموروئید بودهاند، در اثر حاملگی تشدید میشود.
علت شیوع هموروئید در زنان باردار افزایش حجم رحم و ایجاد فشار مضاعف بر روی وریدهای لگنی و ورید اجوف زیرین است.
همچنین یبوست در حاملگی شایع بوده و میزان ابتلا به هموروئید را افزایش میدهد.
علاوه بر آن، افزایش هورمون پروژسترون در زنان حامله باعث شل شدن عروق و تشدید یبوست بهواسطه ی کاهش حرکات دودی روده میشود.
در صورت تداوم نداشتن یبوست، معمولا بیماری هموروئید پس از زایمان و با گذشت زمان بهتدریج خوب میشود.
تشخیص هموروئید یا بواسیر:
این بیماری با اخذ شرح حال و معاینه فیزیکی بیمار به راحتی تشخیص داده میشود. البته در سنین بالا، اقدامات تشخیصی تکمیلی برای رد احتمال خونریزی از بالا مثل انجام کولونوسکوپی توصیه میشود.
پیشگیری از هموروئید و درمان آن در منزل:
اجتناب از یبوست که با خوردن میوهجات، سبزیجات، دانههای گیاهی و سبوس میسر است. این مواد غذایی شامل فیبر زیادی هستند.
نوشیدن مایعات فراوان در حدی که ادرار دفعی فرد زرد کمرنگ شده و یا مثل آب بیرنگ شود.
فعالیت ورزشی متوسط به مدت حداقل دوساعت و ربع در هفته، یا فعالیت ورزشی شدید با زمان یک ساعت و ربع در هفته و یا فعالیت ورزشی روزانه به مدت حداقل ۱۰ دقیقه در روز انجام شود.
مکمل های فیبری شامل سیتروسل یا متامیوسل میتواند به صورت روزانه مورد استفاده قرار گیرد که در صورت لزوم باید با دوز کم شروع شده سپس طی مدت یک ماه یا بیشتر، بطور تدریجی افزایش داده شود.
جهت مشاوره پزشکی با ما تماس بگیرید
تغییر عادت های اجابت مزاج به طوری که در صورت احساس دفع، باید بلافاصله به توالت رفته شود. از زور زدن اجتناب به عمل آید و به خود فرصت داده شود که در حالت ریلکس عمل دفع صورت بگیرد.
از نگهداری تنفس در موقع دفع اجتناب شود. از مطالعه کردن به هنگام دفع اجتناب به عمل آید و بلافاصله بعد از اتمام دفع بلند شود.
تعدیل فعالیت روزانه به نحوی که از ایستادن و نشستن طولانی مدت خودداری گردد. قدم زدن های کوتاه مدت در طول روز کمک کننده است. درصورت امکان از بلند کردن اجسام سنگین اجتناب شود. موقع بلند کردن اجسام از نگهداری نفس خود اجتناب گردد.
در خانمهای باردار خوابیدن به پهلو بهمنظور اجتناب از فشار بر عروق لگنی توصیه میشود. این اقدام سبب کاهش سایز و اندازه هموروئید یا بواسیر میشود.
درمان در منزل تلاش برای ایجاد یک اجابت مزاج نرمال با هدف پیشگیری از تشدید هموروئید است.
توصیههای موثر در پیشگیری از تشدید هموروئید :
بعد از اجابت مزاج، محل شتشو داده شود سپس با دستمال کاغذی نرم کاملا خشک شود.
در صورت شتشو با صابون از صابونهای بی رنگ و بدون بو استفاده گردد.
به منظور کاهش درد و خارش میتوان از داروهایی مثل استامینوفن به عنوان ضد درد و داروهایی مانند بروفن یا ناپروکسن جهت کاهش التهاب استفاده کرد.
استفاده از کمپرس یخ به مدت ۱۰ دقیقه و سپس کمپرس گرم به مدت ۱۰ تا ۲۰ توصیه شده است.
نشستن در آب گرم به مدت ۱۵ دقیقه و سه بار در روز توصیه میشود ولی باید مراقب بود که سوختگی ناحیه ایجاد نشود.
دراز کشیدن در طول روز به بهتر شدن شرایط کمک میکند. در خانمهای باردار به پهلو خوابیدن و در افراد دیگر دراز کشیدن به روی شکم در حالتی که زیر لگن بالش گذاشته شود، سبب کاهش التهاب منطقه و هموروئید میشود.
از نشستن و ایستادن طولانی مدت خودداری گردد و در صورت نیاز به نشستن طولانی، زیرنشیمنگاه خود یک بالش قرار داده شود.
حتیالمقدور از برداشتن اجسام سنگین اجتناب گردد.
درمان جراحی هموروئید یا بواسیر:
بستن باند پلاستیکی به دور پکه یا برجستگی هموروئیدی به منظور چروکیده کردن آن، به عنوان یک روش توصیه شده است. از لیزر، اشعه مادون قرمز و کرایوتراپی (درمان به روش منجمد کردن) هم استفاده شده است ولی شانس عود در این روشها بیشتر است. در موارد شدید و عود کننده و همچنین هموروئیدهای بزرگ، از روش جراحی استفاده میشود. این روش نیاز به بیهوشی عمومی دارد و دورهی نقاهت آن بین ۷ تا ۱۰ روز است.
با عرض سلام، از مطالب بسیار خوب و ارزندهای که ارائه کردهاید، سپاسگزارم
خیلی قابل استفاده و کمک کننده بود💐
متشکرم